niedziela, 20 października 2013

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek (obranych)
  • 2 szk wody
  • 0,5 szk cukru cynamonowego
  • 0,5 szk cukru
  •   50 g margaryny lub masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • Bita śmietana
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szk wody
  • przyprawa do kawy i deserów
Przygotowanie:
 Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min.
 Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. 
Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.



18 komentarzy:


  1. alu bez urazy ale mam wrażenie ciągle że bierzesz przepisy z internetu i nie podajesz z linków od kogo one są. tak czy siak ładne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robię przepis konkretnie z którejś strony to podaję źródło (popatrz na moją księgę). Natomiast jeśli są to przepisy które mam od lat albo z kilku kombinacji to nie dodaję. Ty też się nie obrażaj ale też znalazłam u Ciebie przepisy z netu i to składniki dokładnie te same a źródła nie ma. Koniec tematu, pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń
  2. Świetna szarlotka , zapraszam na mojego bloga http://kuchennelabolatorium.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami :P Alu, Twoje wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ją pod nazwą: Szarlotka królewska. Robiłam ją jakiś czas temu :) Tyle, że do jabłek zamiast budyniu dodawało się galaretki :) Ciekawa jestem smaku z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką ciast z jabłkami:) wyglada fantastycznie i przepiękna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka niebo...delikatna, orzeźwiająca...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to się mówi - niebo w gębie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  8. kurczę, kusisz, a ja na diecie! ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Sliczne zdjecia a szarlotka napewno pyszna :) Tez ja znam ale z galaretkami :) Ja wszystkim szarlotka mowie TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super! Mam jabłka, które, niestety, nie nadają się do spożycia ot tak, po prostu. Są niesmaczne. Wykorzystam je do twojego przepisu. I też mam taka przyprawę. Przepis dla mnie jak znalazł! Boski! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to się pochwal, czy wyszło i czy smakowało.:)

      Usuń
  11. Stasia
    Ciasto wysmienite i pyszne .Dzieciom i doroslym bardzo smakowalo .Dziekuje za przepis i polecam ,naprawde smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super ciasto :)A smak rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń