czwartek, 7 listopada 2013

Pałki w marynacie z warzywami

   

Od  firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. 



Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jabłko
  • 10 cm pora
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 cukinii( u mnie większa)
  • 50 g żurawiny
  • Marynata
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy grillowej Kamis
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej w młynku Kamis
  • 1 szczypta curry indyjskie Kamis
  • Do smaku
  • sól morska prowansalska w  młynku Kamis
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej do posmarowania
Przygotowanie:
 Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. 
Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać.
 Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki.
 Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.
 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć ponownie  do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.

 

Inspiracją był przepis z bloga  Paleta Smaku jednak zrobiłam swoją modyfikację. 


11 komentarzy:

  1. świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w sumie jak przygotujesz to już się samo robi.:)

      Usuń
  2. kolorowo i inaczej, lubię kuraka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajna kolekacja do wypróbowania!
    ładnie, jak zwykle, podane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój M jak zobaczył zdjęcie to tylko powiedział mniam i poproszę,, ale bez kaszy.
    Pięknie wyglądają i pewnie pysznie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być bez kaszy może być z ryżem. Jak zrobisz czekam na odpowiedź czy smakowało.

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity obiadek.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolorowo - na przekór szarości za oknem. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń