sobota, 2 maja 2015

Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tak jak wspominałam u mnie tydzień z wykorzystaniem białek. Była babka na białkach klik a dzisiaj zapraszam Was na słodką , bezową rozpustę. Mnóstwo kalorii i maksimum smaku. Kto lubi słodkie bezowe wypieki to ten tort jest z pewnością dla niego.



Składniki:
  • Blaty bezowe:
  • 200 ml białek zimnych
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego Diamant
  • 1 łyżeczka octu
  • 8 suszonych daktyli Ale-raj
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g masy kajmakowej 
  • 0,5 szkl orzechów włoskich
  • 10 daktyli Ale-raj
  • Dodatkowo
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • daktyle
  • orzechy włoskie
  • mięta
Przygotowanie:
Blaty bezowe:
Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Do ubitych białek dodać drobno pokrojone daktyle, orzechy i delikatnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdym narysować okrąg o średnicy 25 cm. Na okręgi wyłożyć masę bezową i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc.
Krem:
Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym i przykryć drugim blatem. Na wierzchu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i udekorować.
Tort włożyć na godzinę do lodówki by krem stężał.



Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Wiosenne słodkości!

23 komentarze:

  1. To jest mój ulubiony tort. Zrobiłam raz i kolejny... Ale trochę inaczej. Bardzo chętnie wprosiłabym się do Ciebie na ten tort. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny tort ci wyszedł! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki wypiek byłby idealny do poobiedniej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten tort. Przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam i muszę w końcu spróbować zrobić swój. A teraz częstuje się kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sam krem kusi niesamowicie,a co dopiero w całości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też mam dużo białek do wykorzystania, piękny i elegancki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to musiał być niebiański smak:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam go już kilkakrotnie. Coś przepysznego :) Pięknie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy11 maja, 2015

    aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dwa blaty wkładasz na raz? Termoobieg czy termoobieg z grzałkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, każdy blat na osobnej blaszce. Sam termoobieg.

      Usuń
  12. A jeślinie mam termoobieg, to też się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się ale wtedy proponuję upiec każdy blat osobno.

      Usuń
  13. 200 ml białek to. Ilu jajek białka

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie za rzadki krem nie wiem czemu był w lodowce cala noc i na drugi dzień to samo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że źle ubiłaś kremówkę lub za szybko mieszałaś dodając mascarpone z kajmakiem. To przychodzi mi do głowy.

      Usuń
  15. Któryś raz z rzędu robię już ten torcik z Twojego przepisu, zawsze wychodzi. Mega dziękuję za ten przepis, torcik jest obłędny ❤ pozdrawiam. Danka 🙃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, też zawsze robię z tego przepisu, nigdy się nie zawiodłam, szkoda, że fotki nie można wstawić. Właśnie się za niego zabieram, bo jutro impreza urodzinowa. Pozdrawiam, również Danka❤️🙃🤸‍♀️

      Usuń