sobota, 28 stycznia 2017

Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem

Uwielbiam sałatki makaronowe. Smakowo komponują się praktycznie ze wszystkimi dodatkami, więc można do nich dodać to co mamy w lodówce i to co lubimy. Ja lubię je jeść "solo" a także jako dodatek do kotleta lub podgrzanej frankfurterki. 



Składniki:
  • 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany gęstej18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. 
Wszystkie składniki czyli makaron, szynka, ogórek, groszek konserwowy, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu z lodówki spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić.


3 komentarze:

  1. witam bardzo smaczna sałatka jadłam pozdrawiam i zapraszam na blog http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, u mnie króluje taka na święta, tylko z innym makaronem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zamiast groszku daje ser zolty. Dzieci uwielbiaja😁

    OdpowiedzUsuń