czwartek, 7 lutego 2019

Babka z wiśniami i herbatą

Nie pomyślałabym, że wypieki z dodatkiem herbaty mogą być takie pyszne. Dzięki temu, że teekanne ma tak duży wybór herbat można kombinować w wypiekach i smakach. Oczywiście do kawałka ciasta lub babki uzupełnieniem jest kubek gorącej herbaty. W ofercie TEEKANNE każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Mi bardzo przypadła do gustu herbata wiśniowa z dodatkiem czekolady.





















Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl mąki orkiszowej T650
  • 200 ml oleju
  • 180 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 torebka herbaty cherry&chocolate TEEKANNE
  • 1 szkl wiśni z kompotu (bez pestek)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Dodatkowo: 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dosypywać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku i miksować do momentu aż masa będzie sztywna. Przełączyć miksowanie na wolne obroty wlać olej a następnie dodawać porcjami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać wodę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części ciasta wsypać 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao oraz herbatę i wymieszać. Do silikonowej formy z kominem wlać białe ciasto, następnie kakaowe. Wiśnie oprószyć mąką i poukładać nierównomiernie na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawić na około 10 minut w formie a następnie wyjąć z formy na metalową kratkę i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


7 komentarzy: