.

niedziela, 14 kwietnia 2019

Chleb tostowy

Kolejny mój udział w "Wypiekanie na śniadanie". W tym tygodniu piekłyśmy maślany chleb tostowy. Chleb jest puszysty, lekki i dość dobrze się kroił. Ze względu na dodatek cukru raczej nadaje się do słodkich dodatków z kubkiem kakao lub mleka. W przepisie Stonerchef  zrobił chleb na drożdżach instant jednak u mnie na świeżych drożdżach.



Składniki:
  • 450-500 g mąki pszennej T 500
  • 250 ml mleka 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Mleko podgrzać dodać łyżeczkę mąki, cukru, w kruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić by drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn. 
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać jajko, sól, resztę cukru, zaczyn i zacząć miksowanie. Gdy składniki zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i dalej miksować około 10 -12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej keksówki o wymiarach 30*11 cm. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do podwojenia objętości. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni z termoobiegiem. Piec na złoto około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.


W wypiekaniu udział brały:

2 komentarze: