piątek, 29 marca 2013

Mazurek kajmakowy

Małe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą. Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka.




Składniki:
  • Ciasto kruche
  • margaryna 60 g
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 szk
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Krem
  • margaryna 150 g
  • masa krówkowo orzechowa 400 g
  • orzechy włoskie drobno krojone 50 g
Przygotowanie:
 
Mąkę przesiać, dodać zimną margarynę i posiekać. Dodać jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta "jajko", przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni z termoobiegiem lub góra-dół na złoty kolor, około 15-20 minut.

Krem;margarynę utrzeć do białości, dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Na upieczonym zimnym cieście rozsmarować część kremu, posypać orzechami znowu posmarować kremem. Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni. 
Margarynę można zastąpić masłem.

24 komentarze:

  1. Śliczny mazurek, aż szkoda psuć takiej misternej pisanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Alu, przesłodki Twój mazurek. Cieszę się,że prowadzisz bloga. wszystkiego dobrego Ci życze z okazji Świąt Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,Tobie również życzę wszystkiego dobrego.

      Usuń
  3. Alina, wesołych i pogodnych świąt :) Mazurek wygląda rewelacyjnie, na pewno zachwyci gości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu,ja również życzę Ci wszystkiego najlepszego.Mam nadzieję że mazurek się spodoba.No i czekam na Ciebie.:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. O tak,kajmak jest pyszny.I co z tego,że słodki.:)

      Usuń
  5. Piękny ten mazurek musi być przesłodki, lubie takie

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę wiedzieć ile dodała Pani masy kajmakowej do masy, a ile zostawiła Pani na wierzch do dekoracji? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności jaką chcesz zrobić dekorację, jeśli coś podobnego do mnie to z 5-6 łyżek.

      Usuń
  7. Ale arcydzieło. Piękny Twój mazurek. Jaka cudna dekoracja :) Taki to dopiero będzie smakował :) :)

    OdpowiedzUsuń

  8. Wspaniały !!!
    Moc serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    w jakiej temperaturze i jak długo Pani piekła? Z termoobiegiem czy bez?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Około 20 minut, jednak każdy piekarnik inaczej piecze. Ciasto ma mieć złoty kolor. :)

      Usuń
  10. Witam,
    Ile margaryny dodałaś do ciasta,a ile do kremu?

    OdpowiedzUsuń