piątek, 29 marca 2013

Mazurek kokosowo orzechowy

No to zapraszam na jeszcze jeden mazurek.Tym razem z kokosem i orzechami.To są moje ulubione smaki.Robi się dosyć szybko i smakuje obłędnie.


Składniki:
  • Kruche ciasto;
  • margaryna 60 g
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 szk
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Masa kokosowa:
  • mleko 1 szk
  • kokos 100 g
  • cukier 50 g
  • margaryna 80 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta
  • Masa orzechowa:
  • orzechy włoskie krojone 100 g
  • cukier 100 g
  • margaryna 100 g
  • kremówka 70 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • Polewa:
  • margaryna 50 g
  • mleko 1,5 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżka 
Przygotowanie:
 
Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 27*15 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na 200 st około 15 min na złoty kolor. Masa kokosowa:z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając podgrzać do rozpuszczenia się składników ,nie gotować.Przestudzić i rozsmarować na masie orzechowej. Mazurek udekorować wg własnego pomysłu.


3 komentarze:

  1. Przepiękny ten Twój mazurek, dużo włożyłaś w niego pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek jak cacuszko. Piękny, cudnie ozdobiony. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny ten mazurek! Ma w sobie wszystko co lubię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń