.

wtorek, 26 marca 2013

Sernik z żurawiną pod bezową czapą

Dzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny. To jeden z lepszych serników jakie do tej pory jadłam. Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki.


Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g twarogu mielonego
  • 50 masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • Bezowa czapa:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
 Kruche ciasto: Z mąki, masła, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i odłożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor około 15 min w 190 stopniach. 
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Wsypać budyń w proszku, mąkę, roztopione letnie masło i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wmieszać delikatnie łyżką do  masy serowej. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej. 
Piec około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 15 minut  przed końcem pieczenia sernik wyjąć, wyłożyć na  sernik pianę ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Sernik po wyjęciu z pieca odłożyć do całkowitego wystudzenia.







8 komentarzy: