Składniki:
- 1 szkl ryżu
- 2 szkl mleka kokosowego
- 3 szt jabłka
- 2 łyżki miodku z mniszka lekarskiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier trzcinowy do smaku
- cynamon szczypta
Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się całe mleko. Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości. Zdjąć z pieca dodać miód, łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę cynamonu i wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż a na wierzch nałożyć podsmażone jabłka.
Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym.
Uwielbiam takie deserki :) Ja dziś robiłam coś podobnego z ananasem :) pychotka ;)
OdpowiedzUsuńO z ananasem mówisz,,,ciekawy pomysł.
UsuńZ mlekiem kokosowym? Musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńOj,tak smakowało.
Usuńkokos musi się świetnie z tym komponować :)
OdpowiedzUsuńTak,zachęcam do wypróbowania.
Usuńz mlekiem kokosowym musi smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tak,smakuje wyśmienicie.
Usuń