piątek, 5 kwietnia 2013

Torcik czekoladowy z truskawkami

Czekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik.

Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 200 g serka śmietankowego z wiaderka
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 250 ml kremówki 30 %
  • truskawki świeże
Przygotowanie:
Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do masy serowej i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodając po łyżce delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę wyłożyć na bokach i na dnie papierem do pieczenia i wylać masę. Odłożyć do lodówki do stężenia na 6 h. Po wyjęciu z formy udekorować startą czekoladą,serduszkami i świeżymi truskawkami.Foremka 15 cm.

20 komentarzy:

  1. wow, ale zjawiskowy! jak z przedniej cukierni :]

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny tort;)
    śliczna dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  3. prześliczny i bardzo smakowity !!!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda! Ta czekolada i truskawki, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham czekoladę i truskawki.Majka

    OdpowiedzUsuń
  6. te truskawki to jak "kropka nad i" , super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Arcymistrzowska dekoracja,szkoda,że nie widać"wnętrza":)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy mozna Polać go polewą czekoladową? odrazu przed daniem go do lodówki ? :) POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję najpierw włożyć do lodówki żeby stężał, dopiero później można polać polewą. Ale z potartą czekoladą też jest ok bo to taki lekki torcik a polewa jest dosyć ciężka. Ale eksperymentować można. :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Dziękuje za odpowiedz :) Jednak Zostane przy Pani przepisie nie będe go polewać . A jeszcze jedno pytanie jak zrobiła Pani tą dekorecje z czekolady tą kratkę?POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracja bardzo prosta do zrobienia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie robisz dowolne wzory z czekolady na papierze do pieczenia i zostawiasz do stwardnienia.

      Usuń
  10. Tak myślałam dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam ponownie nie moge dostać formy 15 cm :/ ? Moge podwojic sładniki i zrobic to w 24 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja proponuję zrobić z półtorej porcji do takiej formy.

      Usuń
  12. Ooo, a tu jaka wspaniała dekoracja! Dzieło sztuki- dosłownie!!! :)

    OdpowiedzUsuń