.

środa, 7 sierpnia 2013

Trifle borówkowe

Lekki deser na kremie z mąki kukurydzianej z dodatkiem borówki amerykańskiej i pokruszonych ciasteczek maślanych.


Składniki:
 
  • 0,5 szk cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 szk mleka
  • 3 żółtka
  • laska wanilii
  • sól szczypta
  • 200 ml kremówki
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 150 g ciasteczka owsiane
Przygotowanie:
 
Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane ziarenka z laski wanilii wlać mleko i całość wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka, dodać 2 łyżki gorącej masy energicznie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Masę mieszając gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 






7 komentarzy: