.

czwartek, 12 września 2013

Brzoskwinie w syropie

W kilka takich słoików warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów.



Składniki:
  • brzoskwinie świeże dowolna ilość*
  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
 
Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.

*Ja wybieram brzoskwinie twarde ponieważ miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać. 

1 komentarz: