.

piątek, 27 września 2013

Szyszki ryżowe

Większość osób je zna, robię je dosyć często ale jakoś nigdy nie robiłam zdjęć. W końcu tym  małym, słodkim  i ekspresowym  smakołykom zrobiłam zdjęcia więc dodaję i przepis. A Was zapraszam do zrobienia jeśli lubicie słodkości.


Składniki:
350 g krówek
80 g margaryny
60 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:
Krówki i margarynę włożyć  do rondelka podgrzewać na lekkim ogniu i  mieszać do  rozpuszczenia się krówek i margaryny.  Gdy masa się połączy dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia. Formować za pomocą łyżki szyszki lub kulki, ułożyć na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i pozostawić do wystudzenia.





8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie :) moja córka bedzie zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szyszki, zawsze jadło je się w szkole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny pomysł ;) nigdy nie jadłam takich szyszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak mojego dzieciństwa.Zapomniałam o nim ,na pewno sobie zrobię te szyszki.dziękuję za przypomnienie.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  5. Od kilku dni noszę się z zamiarem ich zrobienia. Widać mamy podobny gust:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, muszę w końcu się zmobilizować i też zrobić:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och to smak mojego dzieciństwa-nadal je lubię,muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dodając jeszcze cukierki toffi ciągnące i kakao wychodzą rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń