.

czwartek, 1 maja 2014

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

Sezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem i kokosową bezą. Upiekłam ją w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach.
Zapraszam również na ich profil na facebooku.

Składniki:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól szczypta
  • 500 g rabarbaru czerwonego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 300 ml mleka
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g kokosu
 
Przygotowanie:
Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut.
Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać łyżką.


Piknik majowy

13 komentarzy:

  1. pyszności :) i te tło z bzami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pachnie wiosną i bzem:)i tak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała tarta! Muszę dopaść rabarbar :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie i słonecznie! Aż chce się jeść taką tartę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna i pyszna tarta. A ta beza... to już wszystko co może być najlepsze w takim wypieku. Bardzo lubię rabarbar. Dobrze, że sezon na niego się zaczął. Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. SKUSIŁABYM SIĘ NA KAWAŁEK :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie wygląda.Fajny pomysł z dodatkiem kokosu do bezy.

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda!! ja zwykle zresztą:)) Miłego weekendu! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, wiosenne ciasto...zapachniało aż u mnie : )

    OdpowiedzUsuń
  10. przepyszne z pewnością...uwielbiam ciasta z rabarbarem; robiłam podobne ;) a polecam i zapraszam po przepis na
    piegusek z kokosem i galaretką kiwi..pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy ciasta z rabarbarem, a ta beza kokosowa <3

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie też w ten weekend tarty :) A twoja beza wyglada suuuper, no i zgadzam sie ze szklane formy do tart sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. taką tartę to ja uwielbiam :) ale mi smaka narobiłaś :)
    Pozdrawiam,
    Ola - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń