.

czwartek, 12 czerwca 2014

Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Babeczki które znikały z prędkością światła. Więc nie będę za dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki.



Składniki:


  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek zimnej wody
  • sól szczypta
  • Bita śmietana
  • 250 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • truskawki
 Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciastko do foremek na malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy napełnić babeczki bitą śmietaną i do każdej włożyć po kawałku truskawki. Włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia.




Milion smaków truskawekLato w pełni!

13 komentarzy:

  1. Piękne,wyglądają,jak małe żaglówki:)rozmarzyłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności :-) poproszę jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są takie śliczne, że.... Wyglądają jak krasnoludki. Tylko się nimi zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne! Aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ślicznie i apetycznie wyglądają. Porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Smakowite małe słodkości na jeden kęs. Bardzo ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. słodziki :) pysznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze;)) Mi przypominają głowę Mikołaja;))) U mnie dziś też truskawkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu Twoje babeczki wyglądają rewelacyjnie :) Twoje dzieło bardzo cieszy oczy, a pewnie jeszcze bardziej podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń