.

poniedziałek, 17 listopada 2014

Chleb dyniowy ze słonecznikiem i owocami goji

Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku.




Składniki:
  • 1 szkl puree z dyni
  • 125 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 20 g drożdży świeżych  
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki owoców goji
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Do posypania
  • ziarna słonecznika
  • sezam
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować  około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.



10 komentarzy:

  1. Znów pyszny chlebek. Ale niespotykany kolor. To pewnie za sprawą dyni. Bardzo mi odpowiada takie połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor bardzo przyciąga uwagę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ależ kolor:) Zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko jaki piękny słoneczny kolorek, oj musi być smakowity :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudowne ma dziury :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny chleb, ciekawe dodatki :)

    OdpowiedzUsuń