Składniki:
- 200 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
- 250 g masła
- 20 g kakao
- 125 g drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- orzechy pecan Piątnica
- orzechy macadamia Piątnica
Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao, proszek do pieczenie, esencję waniliową i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą tłuczka do kotletów i na środku ułożyć orzechy pecan lub macadamia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika pozostawić na blasze jeszcze około 3-4 minut i przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Ale pyszne te ciasteczka, mniam
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne musiał być te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Porywam kilka do kawki :-)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka, poszukam firmy która oferuje orzechy wraz z miłą i profesjonalna obsługą :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasteczka takie do pochrupania. Właśnie zastanawiałam się co by tu upiec i spadasz mi z tym przepisem jak z nieba, bo ja uwielbiam orzechy pecan i nawet mam je w domu :)
OdpowiedzUsuńAleż one wyglądają pysznie !!!! Po prostu suuuuper prosty przepis a takie pyszności !!!!
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska.
OdpowiedzUsuńSwietnie wygladaja :) CIekawi mnie dodatek maki zytniej... zdjecia znow rewelacyjne ;)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasteczka dla mnie :)
OdpowiedzUsuń