środa, 26 listopada 2014

Chili con carne

Jesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej chili con carne. To danie jednogarnkowe i pikantne. Głównym składnikiem jest mięso wołowe które jest bardzo zdrowe i smaczne.


Składniki:
  • 400 g mięsa wołowego (chude)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  •  przyprawa do chili con carne Kamis
Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut.
W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne.
Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem.



12 komentarzy:

  1. Typowo jesienne, pyszne danie, które uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś często robiłam, dzięki za przypomnienie tematu, z chęcią w weekend zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :-) tym daniem trafiłaś w moje kubki smakowe. Lubię pikantne dania, super smakują i rozgrzewają :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Supern propozycja, tez mam na dniach wypróbowywać :0

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka rozgrzewająca miska przyda mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na ile osób taka porcja z 400g mięsa? dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3-4 ale wszystko zależy od tego ile kto potrafi zjeść. :)

      Usuń