.

piątek, 14 listopada 2014

Chleb pszenno żytni z otrębami

Chleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :)  Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki.



Składniki:
  • 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 250 g mąki pszennej typ 500 EKO Młyn Kopytowa
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 3 łyżki otrębów żytnich Młyn Kopytowa
  • 10 g świeżych drożdży
  • 230 g wody + 20 g do drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1, 5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
 Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodać resztę składników i zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.


Przepis z bloga Pieczarka mySia

 

15 komentarzy:

  1. n apewno smaczny
    tylko dyskutowałabym z tą "małą" ilością drożdży, wg mnie na te ilość mąki drożdży jest całkiem sporo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie po co drożdże skoro jest zakwas :-/

      Usuń
    2. Po to by chlebek był ładnie wyrośnięty i nie był zbyt zbity, bo właśnie takie chlebki lubimy. Ale jeśli "anonim " chce zrobić bez drożdży niech eksperymentuje. :)

      Usuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze:) Taką kromeczkę chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek fantastyczny :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny pyszny domowy chleb. Ślicznie upieczony i pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczny chlebek--upiekłam bez dodatku drozdzy, wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam!
    Nie piekłam nigdy sama chleba, cały czas mowa o zakwasie.....jak zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest przepis jak ja robiłam zakwas. http://ala-piecze.blogspot.com/2014/09/zakwas-zytni.html

      Usuń
  7. pyszny chlebek ale bardzo twarda skorka, czy cos zrobilam zle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo piekłaś. Ale może na drugi dzień zmięknie jak włożysz do pojemnika.

      Usuń