piątek, 21 listopada 2014

Bułki wrocławskie z przedziałkiem

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. 



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.


19 komentarzy:

  1. Takie bułeczki są najlepsze i najsmaczniejsze. Właśnie taki kształt i bez spulchniaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie prawdziwe bułki z przedziałkiem pamiętam z dzieciństwa. A takie domowe muszą smakować bardzo dobrze. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi tu w Ustce zapachniało.Kurierem ze dwie proszę ,bo ja szybko nie zrobię,nie mam komu.

    OdpowiedzUsuń
  4. tzw. dupki bardzo udane Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne buły, z chęcią je spróbuję :-) pozdrawiam Słoneczko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę choć jedną na jutrzejsze sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne te Twoje bułeczki! Podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie piękne bułki z przedziałkiem, po prostu rasowe :)
    Dzięki za kolejny wpis Na zakwasie i na drożdżach.

    pozdrawiam serdecznie
    M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie.. Czy musi byc ten wlasnie rodzaj maki??? U nas nie ma takiego wyboru. Czy moge uzyc make tortowa albo poznanska?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć innej mąki ale typ 650. Zawsze możesz zamówić mąki z Młyn Kopytowa, są rewelacyjne i mają duży wybór.

      Usuń
  10. Bułeczki mięciutkie, ale zrobiłam trochę za małe, następnym razem będą 100gr.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam wiele przepisów, ale te są najlepsze. I co bardzo ważne - nie są na drugi dzień miękko-gumowe. Nadal wierzch jest sprężysty. Pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułki smakują. Dla nas to też jedne z lepszych bułek. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Mam pytanie, nieszkam obecnie w Anglii. Niestety unas jak nie masz W pobliżu Polskiego sklepu,to jedynie zostaje mi mąka przenna do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne jaki masz typ mąki. Jeśli 650 lub 500 to możesz użyć.

      Usuń
  13. I co taką mąkę przenną do pieczenia chleba można dodawać. 🤗

    OdpowiedzUsuń