Składniki:
- 1,2 kg twarogu
- 30 dag cukru
- 20 dag masła
- 8 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 cytryna(skórka)
- 100 g rodzynek
Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka,
cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami,
budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy serowej i
delikatnie wymieszać. Pod koniec wsypać rodzynki obsypane mąką i
wymieszać. Blachę o wymiarach 30*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wylać masę i piec w 180 stopniach przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i
zostawić sernik na 30 minut uchylając lekko drzwi piekarnika. Zimny
sernik polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Dla mnie dodatek ziemniaków brzmi znajomo,podobny sernik piecze się u mnie w domu i jest przepyszny,taki,jaki lubię:)
OdpowiedzUsuńTakiego serniczka nie jadłam. Intrygujący przepis, do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji sernika jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAla, słyszałam o takim wykorzystaniu ziemniaków, podoba mi się ten sernik z warstewką lukru:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to nowość, ale moja mama zna to rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam! Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńjako wielka fanka serników myślałam, że wiem na ich temat niemal wszystko..
OdpowiedzUsuńtymi ziemniakami mnie zaskoczyłaś :)
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiekę sernik wiedeński zawsze z ziemniakami i jest rewelacyjny. Tak że bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego sernika, ale wierzę że jest pyszny. Sama chętnie bym spróbowała takiego sernika :)
OdpowiedzUsuńNo proszę kolejna pyszna i ziemniaczana propozycja, do wypróbowania :-) wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim :)
OdpowiedzUsuńPycha, porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie od dawna, muszę w końcu spróbować :) Tobie wyszedł zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńjuż kilka razy miałam go na myśli, chyba go zrobię, bo wygląda pięknie. p.s. masz błąd w składnikach- 30 dag ugotowanych ugotowanych:)
OdpowiedzUsuńDzięki za info, już poprawione. Zachęcam do upieczenia.
UsuńMuszę w końcu zrobić ziemniaki na słodko ;) Wygląda pysznie ten sernik :)
OdpowiedzUsuńJest naprawde pyszny :)
OdpowiedzUsuńA czy proszku dopieczenia nie dodaje się ? Jeśli tak to ile ?
OdpowiedzUsuńDo sernika nie dodaję proszku do pieczenia. :)
UsuńCzy pieczemy na termoobiegu ?! Ten serniczek ?? 🤔
OdpowiedzUsuńJeśli na termoobiegu to obniżamy temperaturę o 5-10 stopni. Zależy od piekarnika.
OdpowiedzUsuń