Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 300 g letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego klik
- 3 g drożdży instant
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie z miksera i wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki. Misę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę o wymiarach 30*11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię ręką moczoną w zimnej wodzie i ponownie odłożyć do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą i posypać otrębami żytnimi. Piekarnika nastawić na 200°C. Do zimnego piekarnika włożyć chleb i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Przepis od Asi z bloga Delicious Titbits
Kolejne cudo chlebowe u Ciebie :) wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńświetnie Ci wyrósł:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem uzależniona od pieczenia chleba :-) piekę i piekę :-) pysznie wygląda ten twój chlebek :-)
OdpowiedzUsuńAlinko,bardzo bym chciała umieć piec takie pyszne chleby,jak te Twoje:)
OdpowiedzUsuńAle piękny dziurowaty wyszedł:))) Zjadłoby się!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię domowe chleby :)! śliczny.
OdpowiedzUsuńPiękny domowy chleb, zjadłabym kromkę :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny, wprost idealny!
OdpowiedzUsuńupiekę i zobacze jaki wychodzi
OdpowiedzUsuńmuszę się zabrać za Twoje chlebki, też lubię je piec, tym bardziej że niedawno kupiłam sobie robota do tego celu, pozdrawiam. Dam znać jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńMoje ciasto siedzi już godzinę w misce, dam znać jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny, mięciutki. Jedyne co mi źle wyszło to górna skórka, bo zrobiła się matowa i szara, ale to chyba z tego powodu że ciasto podczas wyrastania nie było przykryte (bałam się że mi się przyklei do ścierki). Niedługo następny chlebuś, jeszcze tylko nie wiem który (to już będzie trzeci ), pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbasia19 nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek smakuje. Polecam upiec chleb szwajcarski, jest pyszny. http://ala-piecze.blogspot.com/2015/03/chleb-szwajcarski.html pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZnowu upiekłam ten chlebek mniammmmmmmmmmmmm. Alu powiedz mi co mam zrobić, żeby chleb z góry był rumiany. Nie wiem dlaczego nie chce się przyrumienić, a dzisiaj nawet musiałam go dopiekać po wyjęciu z foremki, bo był biały, choć w środku upieczony. Ten chlebek i pytlowy smakują mi najbardziej, pozdrawiam i czekam na rady.
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj dać o jedną półkę w piekarniku wyżej. A spryskujesz chleb wodą zanim włożysz do piekarnika? Ja to robię spryskiwaczem do kwiatów, wtedy mam równo spryskane. :) Prześlij mi na maila zdjęcie upieczonego chleba, jestem ciekawa jak wygląda Twój.
Usuńdostałaś mojego maila? kilka dni temu wysłałam Ci zdjęcia chleba.
UsuńHejka, nie mam Twojego meila. Wyślij jeszcze raz. :)
UsuńAlu jak myślisz, czy w tym przepisie można pominąć drożdże?
OdpowiedzUsuńPomijając drożdże chleb może być bardziej zbity i wilgotny. Ale zawsze można eksperymentować. :)
Usuń