.

wtorek, 14 kwietnia 2015

Bajaderki

Przy pieczeniu babki wielkanocnej z zajączkiem w środku klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko.



Składniki:
  • Ciasto
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1 szkl kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Dodatki
  • 50-100 ml rumu
  • 4-5 łyżek nutelli
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach ale-raj
  • 3-4 łyżki kokosu ale-raj
  • 50 g rodzynki sułtanki ale -raj
  • 100 g orzechów włoskich ale-raj
  • Do obtoczenia
  • kokos, mielone migdały
  • migdały siekane
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach  lub migdałach.




Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.

10 komentarzy:

  1. Skuszę się, bo też mam zamrożone resztki ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, a wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, mi czasami też zostaje troszku ciasta. Zapamiętam Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te małe kuleczki bajaderki. Ja mam gdzieś przepis na ciasto bajaderka właśnie z takiego ciasta, które zostało.... Muszę poszukać A Twoje kuleczki kuszą ... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kluczem sukcesu był tu pewnie rum. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię bajaderki, szybko się je robi i są pyszne. Ja kiedyś robiłam ciasto Bajaderka i też jest pyszne. Piecze się do niego dwa kruche placki, jeden z nich piecze się 10 minut dłużej i się go kruszy. Masa jest do niego taka bardzo gęsta z masła, żółtek, cukru pudru, gorzkiej czekolady i ulubionych bakalii. Przełożenie: kruche ciasto, masa i polewa czekoladowa, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm, napewno pyszne :) Niedługo je pewnie zobie :) Zapraszam na mojego bloga, niedługo konkurs: http://idoptakowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też często robię bajaderki jak zostaną mi resztki ciasta;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te ciacha, super przepis!!!

    OdpowiedzUsuń