.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Sałatka z pora w szynce

Czasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie coś innego. Tak podaną przystawkę z pewnością możemy podać naszym gościom. Do przygotowania sałatki niezbędny jest majonez kielecki.



Składniki:
  • 1 por (biała część)
  • 1 jabłko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki majonezu kielecki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • plasterki szynki konserwowej
Przygotowanie:
Por, jabłko i jajka  pokroić w drobną kostkę. Lekko posolić, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, by lekko przełamać ostrość. Sałatkę schłodzić. Przed podaniem posmarować plasterki szynki konserwowej i zwinąć w rulony.


10 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowo i ładnie podana sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podana sałatka. Zdrowo i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna :) a sciereczkę mam identyczną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko super. Proste a jednak jak apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie jest nie w moim stylu, ale z pewnością większości gości spodobałoby się ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem to tylko ładnie wygląda, gorzej to zjeść, bo wszystko się rozleci.Nie ma spójności ten farsz sałatkowy. Trzeba albo więcej "lepiszcza" tzn. majonezu lub twarożku zamiast jogurtu(bo jogurt za bardzo rozrzedzi masę), albo mniej nadzienia i robić "chudsze" ruloniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma prawo do swojej opinii. Ja jednak się z Tobą nie zgadzam. Używając noża i widelca nie było problemu aby zjeść roladkę. :) :)

      Usuń
  7. Nie dość,żę smaczne,to jeszcze ładnie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawijałam różne sałatki ale z pora jeszcze nie.. Musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń