.

niedziela, 3 maja 2015

Piersi z kurczaka z jarmużem i serem

Trochę wstyd się przyznać ale dopiero w tym roku odkryłam smak jarmużu. Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Zrobiłam smoothie z jarmużem klik które było pyszne. A dzisiaj polecam piersi z kurczaka z jarmużem i serem. Było pysznie.

Podane na talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (średnie)
  • 300 g jarmużu świeżego
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki. 
Z jarmużu odkroić zgrubiałe części. Zagotować w garnku wodę, zdjąć z ognia, wrzucić jarmuż i pozostawić na 3-4 minuty. Po tym czasie przelać na sitko, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do odsączenia. Jarmuż pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej dodać roztarty czosnek, pokrojony jarmuż i chwilkę podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Zdjąć z ognia lekko posolić i ostudzić. Jarmuż rozłożyć na piersiach, posypać startym żółtym serem i piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Podajemy na gorąco oprószone słodką papryką.



8 komentarzy:

  1. Nie wątpię, że było smacznie. Wygląda po prostu pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja go jeszcze nie kupiłam, oj muszę to w końcu zmienić :-) pysznie wygląda Twoje danie Alinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy04 maja, 2015

    Jarmuż uwielbiam, robiłam w ubiegłym roku /miałam swój na działce/ różne różności, także piersi z kurczaka, ale zawijałam w roladkę. Teraz "odgapię" też Twój sposób. Alicja

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piesi że ho ho, a tak na poważnie to wyglądają bardzo smakowicie a smakują pewnie jeszcze lepiej !!!!

    OdpowiedzUsuń