Składniki:
- 1,5 szkl mleka
- 55 g masła
- 650 g mąki pszennej typ 500
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- Do posmarowania
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- złoty i czarny sezam
Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać złotym i czarnym sezamem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce.
Przepis z bloga Trzaski w kuchni
Razem ze mną piekły:
Dorota – Moje małe czarowanie
Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb
Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi
Marzena – Zacisze kuchenne
Agata – Pożeracze czasu
Joanna – Rodzinna kuchnia
Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi
Edyta - Pasja smaku
Alina - Ala piecze i gotuje
Cudne bułeczki, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspóle wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńFajne buły nam się wypiekały w tym tygodniu :-) Dziękuję Alu za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńZacne wyszły Ci te bułeczki :-)Dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, myślałem że to czarnuszka, z czarnym sezamem się jeszcze nie spotkałem. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńMój synek uwielbia domowe hot-dogi. Muszę mu kiedyś upiec do nich takie domowe bułeczki :))
OdpowiedzUsuńteż piekłam te bułeczki, fajne były:) Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuń