.

sobota, 2 września 2017

Tartaletki czekoladowe z jeżynami

Lato się kończy ale to jeszcze czas na zbiór jeżyn.Jeżyny są bardzo wdzięcznym owocem i można wykorzystać je na różne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów. 


Składniki:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 160 g masła
  • 100 ml kremówki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 ml kremówki 30 %
  • 1/4 szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • jeżyny
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno i boki foremek do tartaletek.
W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna.
Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę.
Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki by masa stężała. Przed podaniem udekorować jeżynami i listkami mięty. 

 

1 komentarz: