piątek, 15 grudnia 2017

Pierniczki od razu miękkie

Szczerze to jakoś nie bardzo lubię te pierniczki, które po upieczeniu robią się twarde jak kamień i trzeba je trzymać w puszkach. A i tak nie zawsze zmiękną tak jak bym oczekiwała. Może i miałam złe przepisy nie wiem. Zdecydowanie wolę te, które po upieczeniu są od razu miękkie. Pierniczki pachnące przyprawą piernikową i miodem.



Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 180 g miodu płynnego
  • 120 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Suche składniki umieścić w misie miksera dodać żółtka, jajko i przestudzoną masę. Zmiksować na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek lub kulkę włożyć do woreczka i schładzać co najmniej 3-4 godziny można dłużej. Z ciasta odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach góra-dół około 6-8 minut, nie dłużej. Zbyt długie pieczenie może spowodować, że pierniczki zrobią się twarde.


Inspiracja od Kasi.

5 komentarzy:

  1. Jaki miód? Sztuczny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis akurat dla mnie. Zawsze za późno piekę pierniczki i nadają się do jedzenia dopiero po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń