Składniki:
- Ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 380 g masła
- 300 g wiórków kokosowych
- 120 g cukru pudru
- 50 g kakao
- 2 małe jajka lub 1 duże
- Krem kokosowy:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- Dodatkowo:
- dżem truskawkowy Łowicz
- kokos do obtaczania
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady. Połowę ciasteczek z wierzchu posmarować czekoladą. Ja smarowałam pędzelkiem.
Krem kokosowy:
Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń kokosowy i ucierać.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Przykryć ciasteczkiem z czekoladą lekko dociskając. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Markizy przechowywać w zimnym miejscu.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
ile mniej wiecej wychodzi z tej porcji ? :) wyglada oblednie :)
OdpowiedzUsuńOkoło 30-35 już gotowych.
Usuń