Składniki:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szkl cukru
- 250 g miodu prawdziwego
- 1 szkl oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki kawy świeżo zmielonej Arabica
- 300 ml wrzątku
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej T720
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1,5 łyżki kakao
- 2 słoiki powideł śliwkowych (290g)
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki kremówki
Kawę zalać wrzątkiem i odłożyć do ostudzenia.
Mąki, sodę, proszek, przyprawę do pierników i kakao przesiać przez sitko.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Miksując dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt. Nie przerywając miksowania wolnym strumieniem wlewać olej, następnie płynny miód i na końcu napar z kawy bez fusów.
Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wsypywać porcjami suche składniki. Można również wymieszać silikonową łopatką.
Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 60-70 minut. Do tzw suchego patyczka.
Jeśli w trakcie pieczenia góra będzie się za mocno przypalać przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Ostudzić.
Zimny piernik przekroić na pół uzyskując dwa blaty ciasta. Powidła przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Rozsmarować 2/3 gorących powideł przykryć blatem i na wierzchu rozsmarować resztę powideł.
Odłożyć do ostudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z kremówką. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką z małą dziurką i polewać ciasto tworząc dekoracyjną kratkę.
Śliczne ciasto. Na pewno bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńPiernik niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń