Składniki:
- Ciasto półkruche:
- 280 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 400 g zmielonego maku*
- 0,5-0,6 l mleka*
- 150-200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 6 łyżek miodu
- 60 g masła
- 200 g rodzynek
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g migdałów w płatkach
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- olejek migdałowy kilka kropli
- 3 białka
- Kruszonka:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 150 g cukru
Zaczynamy od przygotowania masy makowej i kruszonki.
Masa makowa:
Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Ilość mleka zależna jak mak będzie "pił" Mak powinien być dosyć mokry.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść na kruszonkę. Uformować kulkę owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki.
Ciasto półkruche:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę z drożdżami i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć dno blaszki o wymiarach 34*24 cm papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem.
Na cieście rozsmarować masę makową. Na masę makową zetrzeć na dużych oczkach lub rozkruszyć w dłoniach kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45-50 minut. Ostudzić przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl
#beko #ciastojakzobrazka
Wygląda cudnie i na pewno jest przepyszny. Uwielbiam mak pod każdą postacią i na pewno to ciasto zagości u mnie na świątecznym stole. Mam tylko pytanie o temperaturę pieczenia i na jakiej funkcji najlepiej: termoobieg czy góra-dół??
OdpowiedzUsuńJa piekłam termoobieg i góra-dół.
Usuń