Kubki do kupienia w sklepie Tarka i Miarka.
Składniki:
- Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej T720
- 100 g cukru
- 60 ml wody
- 150 g miodu lipowego Miody Wileńskich
- 3/4 szkl mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól spora szczypta
- Lukier
- 4-5 łyżek ciepłej wody
- około 1 szkl cukru pudru
- kilka kropli olejku migdałowego
Ciasto:
Połowę cukru wsypać do garnka z grubym dnem i nie mieszając podgrzewać do zbrązowienia aż zrobi się tzw karmel.
Ponieważ karmel jest gorący ostrożnie wlać wodę, mleko, miód, wsypać resztę cukru i zagotować. Zdjąć i do gorącego płynu dodać masło, wsypać przyprawę i mieszać do rozpuszczenia się masła.
Mąki przesiać z sodą i solą. Wsypać do ciepłej masy i miksować do momentu aż składniki się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie trochę klejące ale nie dosypujemy mąki.
Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek i kroimy jak na kopytka.
Układamy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę i ostudzić.
Lukier:
Do wody dodać cukier puder, olejek migdałowy i utrzeć na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać cukru pudru a do gęstego dolać trochę wody.
Zimną krajankę polać lukrem.
*Ciasto może stać w lodówce kilka godzin a nawet całą noc nic się z nim nie dzieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz