Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold
Składniki:
- 100 ml śmietanki łowickiej 30%
- 100g białej czekolady
- 250 g mascarpone Łowicz
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 wafelki kokosowe princessa (33g)
- 5 łyżek likieru kokosowego
- migdały około 35 szt
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rozdrobnione w blenderze wafelki. Ponownie wymieszać i odłożyć na noc do lodówki by masa stężała.
Migdały wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, ostudzić i obrać skórki.
Z masy kokosowej formować kulki w środku z migdałem. Obtoczyć w kokosie. Przechowywać w zimnym miejscu. Jednak przed spożyciem wyjąć około pół godziny wcześniej do temperatury pokojowej.
Czy likier kokosowy jest konieczny, czy można go czymś zastąpić bądź poprostu pominąć?
OdpowiedzUsuńMożna dać inny alkohol lub całkowicie pominąć.
UsuńDziękuję. W takim razie kradnę przepis ☺️
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPani Alu dziękuję za przepis są obłedne w smaku,pewnie znikną zanim zaczną się święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, moje też znikają zbyt szybko. :)
UsuńSą super:))
OdpowiedzUsuńTeż robilam rafaello ale mam inny przepis muszą pysznie smakować
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
OdpowiedzUsuńParę dni temu zrobiłam podobne kulki, tylko bardziej uproszczone - mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Wyszły pycha;)
OdpowiedzUsuńTwoje mają jeszcze migdał i likier, więc muszą być o wieeeele pyszniejsze;D