wtorek, 5 grudnia 2017

Kiełbasa z fasolką kukurydzą i czarną marchewką

Dalej się rozgrzewamy bo dni coraz chłodniejsze. Do tego u nas już opady śniegu. Kto to widział w listopadzie śnieg jak dla mnie to zdecydowanie za szybko. Mam dla was propozycję na danie jednogarnkowe lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Taki ciekawy kolor to przez dodanie czarnej marchewki.


Składniki:
  • 500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czarne marchewki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 200 fasolki zielonej mrożonej
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 litr bulionu mięsno warzywnego
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku
  • Zasmażka:
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową, Zasmażka:
Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty.



4 komentarze:

  1. Apetyczne danie w sam raz na zimowe dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarna marchewka to dla mnie nowość :)
    Danie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskoczył mnie przepis, czarna marchewka to chyba jakaś nowość jest. Danie wyglądał ładnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń