- 100 ml wody
- 0,5 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 130 g masła
- 2 jajka L
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g bakali (żurawina, rodzynki,orzechy nerkowca, płatki migdałów, mieszanka keksowa-skórki)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Wszystkie bakalie przełożyć do naczynie wsypać 1,5 łyżki mąki i wymieszać.
Wodę, masło,cukry zagotować. Przestudzić dodać żółtka i energicznie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. dodać do masy i wymieszać na jednolitą masę. Do masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie.
Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić na metalowej kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wygląda niesamowicie !!! :)
OdpowiedzUsuńŁAŁ !! Wygląda PYSZNIE ! Muszę go spróbować *.* W wolnej chwili zapraszam również na mojego bloga https://fenicja.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńKeks jest rewelacyjny!!! Banalny w wykonaniu. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń