sobota, 17 sierpnia 2013

Kruche z pianką i borówkami

Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach. 






Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • Pianka
  • 5 białek
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szt budynie waniliowe
  • 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. 


* inspiracje stąd

24 komentarze:

  1. wygląda niezwykle smakowicie :) uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. no, no, jak wygląda! idealne ciasto pod każdym względem. rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. piekne zdjecia, można jeść oczami :) musi bosko smakować

    OdpowiedzUsuń
  5. Po takiej zachęcie pozostaje mi tylko przepis zapisać do wypróbowania. Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też muszę w końcu zrobić to ciasto, wygląda tak apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham to ciasto! Najlepsze. Wersja z borówkami wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja koleżanka ostatnio robiła identyczne i zakochałam się w jego smaku, pianka to rewelacyjny pomysł, naprawdę świetne, polecam wszystkim aby spróbowali zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie, czy ten olej nie zepsuje tej pianki ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest pyszne,robie od wielu lat,najlepsze z malina i i jagodami( duzo),polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziwi mnie ten olej w piance ,wczoraj pieklam to ciasto i pianka nie jest taka wysoka jak na zdjeciu tylko wyszla niska i zakalcowa ,ale pomimo tego i tak ciasto jest pyszne ,nastepnym razem zrobie bez oleju .,nie wiem czy cos zle zrobilam i czy musi byc ten olej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To że wyszła niska pianka to albo za duża blaszka albo jakiś inny błąd zrobiłaś. Ja piekłam już kilka razy i dodatek oleju sprawia, że pianka ma inną strukturę. Może za szybko miksowałaś i piana opadła?

      Usuń
    2. Blaszke mam taką jak byla podana w przepisie,moze faktycznie za szybko miksowałam ,mam taki mikser ze nawet jak dam na najnizsze obroty to i tak szybko miksuje ,moze nastepnym razem olej lopatka wymieszam delikatnie zeby pianka nie opadla ,dziekuje za rade .

      Usuń
    3. No właśnie beza po ubiciu i dodawaniu składników nie lubi szybkiego ubijania. Skoro masz taki szybki mikser to wymieszaj łopatką.

      Usuń