piątek, 23 sierpnia 2013

Mini tarty kokosowe z owocami

Do kruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe,  wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty.




Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg kokosu Kresto
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • Krem
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 160 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • maliny
  • jeżyny
  • borówki
  • banan
  • brzoskwinia
  • kiwi
  • winogrona ciemne
  • 2 szt polewa do tortów bezbarwna
Przygotowanie:
 
Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Krem: serek przełożyć do miski i rozmieszać, zimną kremówkę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do serka delikatnie mieszając. Na koniec wlać rozpuszczoną w 1/4 szklance letnią żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć krem. Włożyć na 15 min do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce i polać polewą do tortów. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Możemy użyć dowolnych owoców. 





26 komentarzy:

  1. smakowicie wyglądają,pyszności a taki krem to ja też lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne;) Chyba się jedną poczęstuję:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne! Wyglądają jak takie małe dzieła sztuki zapakowane w folię, bo tak ładnie błyszczą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe porównanie do folii.W sumie jak by się przyjrzeć masz trochę racji. :)

      Usuń
  5. super wyglądają i mają moje ulubione składniki :) Alu rewelacja!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję latem przy świeżych owocach to łatwiej je zrobić.

      Usuń
  6. śliczne, tylko mi narobiłaś apetytu

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne! Uwielbiam takie małe cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale śliczności nam przygotowałaś ;) wyglądają bardzo smacznie ;) biorę kilka na jutro do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają kapitalnie! Ale polewa do tortów bezbarwna? Pierwszy raz słyszę... Jaką to ma konsystencję? Wygląda jak galaretka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu polewa to jak bezbarwna galaretka, ale słodka.

      Usuń
  10. Znakomite,chetnie bym jedna porwala:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja porywam ale przepis .Nie wiem czy wyjdą tak jak Twoje ale nie mogę się oprzeć pokusie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbowałam i naprawdę są super!!Bezbarwną polewę zastąpiłam galaretką i też są świetne.Jeszcze raz polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam i Bardzo polecam! Rewelacyjne !

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie skończyłam robic, chodzą się. Zamiast polewy użyłam zwykłej galaretki bo nigdzie nie mogłam dostać. Co do proporcji, spodów wyszło 15 a kremu starczyło tylko na 12. Może moja wina bo nie żałowałam :-). Świetny przepis, polecam

    OdpowiedzUsuń