środa, 28 sierpnia 2013

Tarta z morelami i migdałami

Rewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam.



Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • Masa serowo śmietankowa
  • 200 ml kremówki
  • 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g)
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 szt jajka
  • morele
  • borówki amerykańskie
  • 50 g płatki migdałów Kresto
Przygotowanie:

Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić.
Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą skórką z cytryny.


13 komentarzy:

  1. Kusisz tymi pysznymi ciastami...kolejna z rzędu rewelacyjna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuszę kuszę,mam nadzieją że coś Cię zainspiruje i zrobisz. Jak zrobisz to się pochwal.

      Usuń
  2. o tak, połączenie smaków jak najbardziej mi pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. dodaję do ulubionych, szukałam przepisu na tartę z morelami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa opinii jak zrobisz czy Wam smakowała.

      Usuń
  4. Chyba właśnie znalazłam inspirację na ciasto na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przydałby się kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń