czwartek, 3 października 2013

Ziemniaki księżnej

Zapraszam na pyszne "ziemniaczki księżnej". Proponuję podać je na uroczystościach rodzinny jak i na niedzielny obiad a z pewnością zaskoczycie gości. Są delikatne, mięciutkie i puszyste. Jednym słowem rozpływają się w ustach.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20 minut.





20 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te ziemniaki koniecznie muszę zrobić na jakiś uroczysty obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne ! Niczym niebiańskie ziemniaczane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentują. Chętnie bym spróbowała, jak smakują ziemniaki w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne! Prawdziwa artystka z Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda małe ładne i zgrabne. Ale też są łatwe do zrobienia, ciekawa jestem kto wypróbuje i się pochwali.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są przecudne :)) a to zwykły ziemniak... niesamowite. W sam raz na przyjęcie u księżnej:D szkoda że żadnej nie znam:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Są jak ziemniaczane kokosanki;D Boskie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wypróbuję, ostatnio o nich myślałam. Lubię jeść ładne rzeczy, a te są bardzo ładne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu nie wszystko co ladne to DOBRE ale smaczniutko napisalas!!!

      Usuń
  9. ja zrobilam wczoraj, faktycznie sa pyszne, leciutkie jak chmurka maja konsystencje i smak takie inne... nie do opisania. tylko mi az tak ladnie nie wyszly. te Pani ziemniaczki sa bardzo malutkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje były trochę większe od orzecha włoskiego. :)

      Usuń
  10. Ja również zrobiłam i wyszły pyszne, ale dodałam do nich jeszcze z łyżeczkę kurkumy dla uzyskania pięknego koloru :)) Rozetki były dodatkiem do pieczonego łososia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne polecam wszystkim👍Ja dostałam rozmaryn do farszu i podałam z łososiem Puchała ☺☺☺ Dziękuj za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pięknie i smakowicie muszę je wypróbować

    OdpowiedzUsuń