środa, 9 kwietnia 2014

Orange curd

Mocno owocowy, aromatyczny, gładki i rozpływający się w ustach. Świetny jako dodatek do deserów i wypieków. Ja mogę go jeść łyżeczką, uwielbiam go. Użyłam go do mini tart.


Składniki:


  • 30 g margaryny
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl cukru
Przygotowanie:

Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko w celu odsączenia z drobinek pomarańczy. Przelać sok do garnka dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać małym strumieniem zmiksowane jajka z żółtkiem. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Z góry przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.

Domowy Wyrób

10 komentarzy:

  1. Ależ to musi smakować:) Wypróbuję przepis na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są te kremy, ja bardzo lubię lemon curd

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis -wart wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lemon curd znam i jadłam, takiego jeszcze niestety nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Składniki fantastyczne, więc ja chyba też jadłabym go łyżkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy lemon curd....więc wyobrażamy sobie smak orange.... o matko! niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaki kolor i konsystencja! znakomity

    OdpowiedzUsuń