środa, 20 maja 2015

Tartaletki ucierane z rabarbarem

Wiosna to również czas rabarbaru. A, że go mam w ogródku to trzeba go jakoś wykorzystać. Robię kompot ale najbardziej lubimy z nim wypieki. Dzisiaj chcę Wam zaproponować ciasto ucierane w formie małych "tartaletek".




Składniki:
  • 130 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • margaryna i bułka tarta do foremek
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Foremki do tartaletek o średnicy 9 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do 2/3 wysokości foremek wyłożyć ciasto i ułożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół)i piec około 20-25 minut do suchego patyczka. Zimne tartaletki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wyszło 10 szt.




8 komentarzy:

  1. Prezentują się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne! I pewnie smaczne. Ale trzeba przyznać, że najpierw przyciągają wzrok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ten rabarbar jest popularny tej wiosny już spotyka się z piątym przepisem na pyszny deserek, a Twoje tartaletki wyglądają bardzo apetycznie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, wypieki z rabarbarem są pyszne! ^^
    A te tartaletki wyglądają uroczo :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń