wtorek, 18 sierpnia 2015

Pancakes waniliowe

Takie pancakes można zrobić na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Są proste w przygotowaniu i wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Ze względu na to, że smażymy je na suchej patelni są mniej tłuste i mają zdecydowanie mniej kalorii niż np. naleśniki czy racuchy. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Ja tym razem zrobiłam mocno waniliowe i podałam z konfiturą truskawkową z kwiatkami bzu klik.

Pancakes podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki napoju sojowego waniliowego Alpro
  • 75 g rozpuszczonego letniego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Jajka, napój sojowy waniliowy i letnie rozpuszczone masło roztrzepać w osobnym naczyniu i wlać do suchych składników. Całość zmiksować na niewielkich obrotach  na  gładką i jednolitą masę. Smażyć na małej i suchej patelni z dwóch stron.

9 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować taką wersję! Kocham pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe placuszki, idealne na śniadanie :) Mniam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te placuszki, aż narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite. Pięknie podane. Pachnące wanilią. Ale mi narobiłaś smaka Alinko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta górka placuszków jest bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Ale bym takich zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam i mam pytanie: czy zamiast napoju sojowego można użyć mleka/maślanki?

    OdpowiedzUsuń