Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt jasny:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- 0,5 l śmietanki UHT 35% Mlekoma
- 2 galaretki cytrynowe
- 700 ml wody
- 400 g galaretki w cukrze
- Polewa kakaowa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki zimnej wody
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejącą galaretkę. Na końcu dodać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę i wymieszać.
Polewa kakaowa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na biszkopcie.
Warstwy ciasta: biszkopt ciemny, połowa masy śmietankowej, biszkopt jasny, druga połowa masy śmietankowej, biszkopt ciemny, polewa.
Gotowe ciasto odkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Ciasto robi wrażenie , i te kolory również;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ładnie, bajkowo wprost wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygląda ;po prostu bajka ;) Uwielbiam ciasta Anastazji ;zapraszam na najnowsze ;z musem truskawkowym;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-musem-truskawkowym.html
Można jeść oczami :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie się prezentuje i zapewne jeszcze lepiej smakuje! :)
OdpowiedzUsuńChyba każde dziecko się skusi:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast galaretek w cukrze można dać takie rozpuszczone w wodzie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ale musisz ugotować je w mniejszej ilości wody i pokroić w drobną kosteczkę.
UsuńWygląda bajecznie :-) pewnie smakuje obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto tylko zamiast galaretki dałam ptasie mleczko. Wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało.
UsuńZamiast galaretek w cukrze używam galaretek w proszku rozpuszczonych w mniejszej ilości wody.
OdpowiedzUsuń