czwartek, 4 sierpnia 2016

Ciasto borówkowa chmurka

Mam dla was kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Galaretka:
  • 2 galaretki niebieskie
  • 700 ml gorącej wody
  • około 600 g borówki amerykańskiej
  • Bita śmietana:
  • 400 ml zimnej kremówki 
  • 250 g mascarpone Mlekoma
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Beza z migdałami:
  • 3 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Biszkopt:  
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić.
Galaretka:
W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Rozsmarować równomiernie na galaretce.
Beza z migdałami:
Zimne białka ubijać i stopniowo dosypywać po łyżce cukru. Miksować do momentu aż białka będą gładkie i lśniące a cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie białka i posypać z wierzchu płatkami migdałów. Piec z termoobiegiem w 140 stopniach około 50 minut. Beza powinna być sucha. Zimną bezę położyć na bitej śmietanie.
Ciasto włożyć minimum na całą noc do lodówki by beza trochę zmiękła i zbyt mocno nie pękała w trakcie krojenia.


 




13 komentarzy:

  1. Wygląda super, musze spróbować upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie się prezentuje, i napewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo dobrze, a na tej zastawia prezentuje się bardzo elegancko. Chyba jutro zrobię go sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam z malinami...to było niebo w gebie...muszę wypróbować to...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wspaniałe ,jak marzenie)


    OdpowiedzUsuń
  6. Osobiście miałam przyjemność kosztować pyszności przyrządzone przez Ale -NIEBO W GEBIE

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam takie wczoraj, tylko zamiast borówek fruzelina mandarynkowe. Puchowa!

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam z malinkami :) ciasto rewelacja :) pozdrawiam Maryjka

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogazetka by zamrożone jagody??czy najlepiej rozmrozic?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak mrożone to lepiej zalać zamrożone galaretką.

    OdpowiedzUsuń