niedziela, 7 kwietnia 2019

Babeczki jogurtowo cytrynowe z kremem truflowym

Czyż nie wyglądają te babeczki pięknie. Oprócz tego, że są piękne to na dodatek są pyszne szczególnie w połączeniu z tym kremem truflowym. Mam nadzieję, że zrobicie takie na święta i zaskoczycie swoich domowników i gości. Do upieczenia babeczek polecam foremki do muffinek Stella.



Składniki:
  • Babeczki: 18 szt
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1i1/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Krem truflowy:
  • 200 ml kremówki 36%
  • 180 g trufli
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mascarpone
  • czekoladowe jajeczka
Przygotowanie:
Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera wlać olej, jogurt i zmiksować do połączenia się składników. Następnie porcjami wsypywać mąki i miksować na najwolniejszych obrotach. Na końcu wsypać skórkę z cytryny i wlać sok. 
Formę do wypieku babeczek wyłożyć foremkami do muffinek Stella. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut.
Krem truflowy:
Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatkę podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z metalową tylką i udekorować zimne babeczki. Na górze udekorować czekoladowym jajeczkiem. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł.

4 komentarze: