Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szk cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g margaryna
- 50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- Lukier
- sok z pół cytryny
- cukier puder
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta. Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Forma o średnicy 23 cm.
Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Zimną babkę polukrować.
uwielbiam tą babkę
OdpowiedzUsuńja też ją bardzo lubię
Usuńteż takie bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka!
OdpowiedzUsuńśliczna :) zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńproszę się częstować :)
UsuńŚwietny przepis. Babka wyszła idealna, tylko piekłam ponad godzinę. Mąż i dzieci już ją kończą :). Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakuje.Co do pieczenia to wszystko zależy od piekarnika,każdy piec piecze inaczej.Ale najważniejsze ,że się upiekła i smakuje.Pozdrawiam
Usuńniby po świętach, ale taka babkę w sobotnie przedpołudnie chetnie bym zjadła do kawy
OdpowiedzUsuń