.

wtorek, 3 września 2013

Fasolka szparagowa z marchewką na zimę

W ogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina 6% firmy Jamar. Fasolka jest łagodna w smaku natomiast goździki nadają  ciekawego  smaku i aromatu.




Składniki:
  • 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Zalewa
  • 0,5 l octu winnego z białego wina Jamar
  • 250 g cukru
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy większy
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min. Zalewa; ocet, cukier, goździki i liść laurowy podgrzać do rozpuszczenia się cukru.




15 komentarzy:

  1. świetny pomysł na zimowe zapasy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolka z goździkami? Brzmi interesująco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ten Twój Blog i ciekawe przepisy. Ja jestem tu od niedawna i dopiero sie rozkrecam :) Moze zajrzysz? Zapraszam i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło że tu zaglądasz,mam nadzieję że zostaniesz na dłużej,pozdrawiam.

      Usuń
  4. wygląda wspaniale :) zimą pysznie będzie otworzyć taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie kolorowe słoiczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ładnie wygląda mimo ze ja nie lubię fasolki

    OdpowiedzUsuń
  7. Alinko, widzę, że nie próżnujesz ;) pyszne zapasy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, rodzinkę trzeba czym karmić w zimie ,haha.

      Usuń
  8. Takiego połączenia nie próbowałam! Ależ wspaniale byłoby zimowym wieczorem wyciągnąć taki słoiczek i pochrupać fasolkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację ,zamiast słodyczy lepiej marchewkę lub fasolkę pochrupać.

      Usuń