.

niedziela, 8 września 2013

Ogórki konserwowe z chili

Ogórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek.




Składniki:
  • ogórki konserwowe dowolna ilość
  • Zalewa:
  • 1 szk octu 10% Jamar
  • 1 szk cukru
  • 4 szk wody
  • 2 łyżki soli
  • Na każdy słoik:
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • gałązce koperku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cienkie plasterki papryczki
  • 2 plasterki cebuli
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę. Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5-8 minut od zagotowania.

9 komentarzy:

  1. Super:) Uwielbiam takie lekko ostre, kupuje takie, sa naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale będziesz miała rewelacyjnie zapełnioną spiżarnię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimę trochę zapasów trzeba zrobić.

      Usuń
  3. Robię na ostro, ale takich jeszcze nie przygotowywałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne :) zimą będą wielkim skarbem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak teraz trochę pracy jest ale w zimie to już tylko zejść do piwnicy i gotowe.

      Usuń
  5. Lubię, gdy ogórki konserwowe mają ostrzejszy smak. Te na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też miałam je w tym roku zrobić, ale zbrakło mi ogórków;):) Ale przepis czeka na przyszły rok:)

    OdpowiedzUsuń