.

niedziela, 15 września 2013

Papryka faszerowana

W sezonie gdy mamy pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę trzeba z tego korzystać. Polecam Wam między innymi paprykę faszerowaną z mięsem, ryżem i pieczarkami.



Składniki:
  • 3 szt czerwonej papryki
  • 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 woreczek ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula mniejsza
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta papryki ostrej
  • mozzarella
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i dokładnie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę i wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki z papryk posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 stopniach około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera.

Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały to albo zdjąć albo nakryć papierem do pieczenia.



6 komentarzy:

  1. uwielbiam tak przygotowaną paprykę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bogato nadziana:)))Bardzo lubię faszerowana paprykę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie podana! Napakowana po sam kapelusz, aż się chce chwycić za widelec i wcinać :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale podana :) bardzo lubię i nawet nie dawno robiłam :D

    OdpowiedzUsuń